Tulostinmuste.info
 Opas onnistuneisiin tulostuksiin
 ja edullisiin hankintoihin

 

Mustekasetit - tässä tulee paras tapa säästää! 

Säästövinkit mustekasettien ja paperin säästämiseen

Mustekasettien loppuessa kannattaa mustetta tulostimeen hankkia edulliselta toimittajalta, mutta jo ennen kuin joudut tilamaan uusia mustekasetteja, voit vaikuttaa tulostamisen kokonaiskustannuksiin merkittävästi muutamalla näppärällä keinolla.

Tulostinmusteen säästäminen

1. Varmista että olet tulostamassa juuri sitä mitä haluat!
Ennenkuin tulostat dokumentin käytä esikatselutoimintaa, preview, varmistaaksesi että dokumenttisi on tulostumassa niinkuin tarkoitat. Näin säästät heti mahdollisten virhetulostusten osuudet.

2. Heikompi tulostuslaatu säästää.
Jos tulostat dokumentista esim. väliversion itsellesi tarkistettavaksi, valitse tulostimen asetuksista heikompi tulostuslaatu. Tulostus on tällä asetuksella nopeampaa, ja tulostuslaatu on heikompi - mutta mustetta säästyy selvästi! 
Esim. Windows XP:ssä löydät valikon, joko suoraan ohjelmassa mistä olet tulostamassa tai yleisasetuksista.

Suoraan ohjelmassa
 valitse 'File'-valikosta 'Print' ja sen jälkeen valitset 'Properties': Avautuneessa valikossa (ks, kuva alla) pääset valitsemaan 'Fast' tai 'Draft' tai 'Quick Print' tai 'Pikavedos' tms., jolloin tulosteen laatu on heikompi, mutta mustetta säästyy.

Windows XP:ssä samaan asetukseen pääset valitsemalla 'Start'-valikosta 'Printers and Faxes', sen jälkeen paina hiiren oikean puoleista näppäintä ja valitse 'Printing Preferences'. Avatuvassa valikossa (ks. kuva alla) pääset muuttamaan tulostuslaadun asetuksia.

Tulostimen asetukset XP:ssa

Tavallisella tekstiasiakirjalla tulostuksen laatuero ei välttämättä edes ole kovin merkittävä, mutta säästyneen musteen määrä voi olla hyvinkin suuri.

Kun tulostat virallisempia asiakirjoja, käytä kuitenkin parasta tulostuslaatua!

3. Käytä tulostuksessa värejä vain kun siihen on tarvetta. Esim jos Internet sivuilla olevien logojen tai kuvien ei tarvitse tulostua värillisinä, valitse mustavalkoinen tai harmaasävy tulostus. Väriasetus löytyy samoista tulostusasetuksista kuin edellisen kohdan tulostuslaadun asetus.

4. Tarkista että olet valinnut oikean asetuksen käyttämällesi tulostuspaperille. Eri tyyppiset paperit vaativat eri asetukset optimaaliseen tulostukseen.

 
Tulostuspaperin säästäminen

1. Tulostuspaperia on mahdollista säästää hyvin yksinkertaisesti (ja en edes tarkoita sitä että jätät tulostamatta kokonaan).
Tulosta useampia sivuja samalle paperille. Tavallisesti tulostamme yhden sivun yhdelle tulostuspaperille, ja usein teksti on isoa ja harvaa.
Tulostimen asetuksista voit valita 'Page Layout' valikosta esim. '2 in 1'. Nyt kun tulostat niin sivut tulostuvat rinnakkain samalle paperille. Teksti on vieläkin helposti luettavaa (ja monessa tapauksessa jopa mukavampi lukea kuin yksittäistulosteissa!)

Säästä tulostuspaperia

Näin säästät 50% paperinkulutuksesta!

2. Joissakin tulostimissa voit asetuksissa vielä valita kaksipuoleisen tulostuksen. Ja näin säästyy taas 50% paperia. Eli alkuperäinen paperinkulutus on tippunut 25%:een.

Kun mustekasetti kuitenkin lopulta kaikista säästötoimenpiteistä huolimatta tyhjenee, niin seuraava toimenpide on hankkia mustetta tulostimeen edullisesti